София Индипендънт Филм Фестивал е ежегоден филмов фестивал, който се провежда в София, България.

share

Share on facebook
Share on pinterest
Share on twitter
Share on email

София Индипендънт Филм Фестивал (“So Independent”) започва през 2009 г. като първия и най-вълнуващ фестивал за американско независимо кино в Югоизточна Европа. От 2016 г. той акцентира върху отделната световна кинопродукция и се развива с всяко следващо издание. Фестивалът има за цел да покаже филми, които обикновено не се гледат в България и съседните региони, и да представи една страна на световното кино, която не се вижда в популярната продукция. Фестивалът, който се провежда за девета година, насърчава нови творби от международни независими кинотворци. Фестивалът представя между 50 и 80 премиери в продължение на десет дни, последвани от грандиозни събития в центъра на София, която през 2016 г. бе обявена за “Творчески град на киното” на ЮНЕСКО.
Наред с прожекциите ще има семинари, уъркшопи и партита, на които всички ще могат да споделят любовта си към киното. Панелите и уъркшопите, водени от някои от най-големите в нашия бизнес, ще се проведат в рамките на съпътстващото събитие “So Academy”: Сред нашите гости бяха Кенет Туран, Пер Саари, Лорен Хамъндс, Калина Иванова, професор Джери Карлсон, Джеймс Соломон и Владимир Тодоров.
So Independent е посветена на авангардното изкуство и иновациите, като в страничните ленти са включени филми от следните категории: “Омарът” “Швейцарският арменец” “Манчестър край морето” “Американски мед” “Първият понеделник на май” “Небраска” “Камшичен удар” “Двадесет стъпки от звездите” “The Hurt Locker” и много други бяха самотен участник в изложбата на отлични филми в София Индипендънт.
По време на Седмицата на независимото кино на IFP, през есента Софийският независим филмов фестивал е домакин на версията в Ню Йорк, като представя български и югоизточноевропейски филми и проекти в процес на реализация.

Открит конкурс на ЮНЕСКО за титлата “Световен творчески град”.

ЮНЕСКО обяви конкурс за 2017 г., след като през 2016 г. изтече нулевият срок за представяне на концепции за включване в мрежата от иновативни градове. В седемте категории – занаяти и фолклор, дизайн, кино, кухня, литература, медийни изкуства и музика, 116 града от цял свят са получили прочутото наименование “творчески град”. Мрежата на ЮНЕСКО от творчески градове е създадена през 2004 г., за да насърчи сътрудничеството между градовете, които са определили творчеството като критичен аспект в дългосрочното си развитие. В момента 116-те града си сътрудничат за постигането на обща цел: да подчертаят значението на творческия и културния сектор в местните, регионалните и международните стратегии за развитие. София беше обявена за “град на киното” на ЮНЕСКО през 2014 г. благодарение на съвместните усилия на неправителствената организация “Обсерватория за икономика на културата” и Столична община, които подготвиха силно проектно предложение за участие в глобалния конкурс и спечелиха оспорваната битка с градове като Париж, Рим и Лос Анджелис. Въпреки че това е първата награда за България от мрежата на творческите градове, други градове в страната могат да се борят за титлата в различни сектори. Държави като Италия, Япония, Обединеното кралство и други например имат повече от пет града с прочутия знак на ЮНЕСКО във всеки от седемте творчески сектора. Насоките са достъпни на уебсайта на ЮНЕСКО.

СОФИЯ Е ТВОРЧЕСКИ ГРАД НА ЮНЕСКО ЗА КИНО

София беше обявена за “град на киното” от ЮНЕСКО на 1 декември 2014 г., когато се присъедини към мрежата от творчески градове. Г-жа Ирина Бокова, генерален директор на международната организация, връчи сертификата на г-жа Йорданка Фандъкова, кмет на София.

Categories

Trending posts