Международен филмов фестивал в Рим

share

Share on facebook
Share on pinterest
Share on twitter
Share on email

С четвъртата итерация на Световния филмов фестивал Рим също е готов да посрещне най-доброто в италианското и международното кино тази година.

Международен филмов фестивал в Чикаго

Auditorium Parco Della Musica отново ще служи като щаб на събитието за Международния филмов фестивал в Рим, който ще се проведе от 15 до 23 октомври. Повече от 130 филма, документални и късометражни филми ще бъдат прожектирани там. Такава щедра оферта несъмнено ще зарадва многото киномани, закупили около 20 000 билета след първата седмица на предварителната продажба, и вероятно ще резервира 2-звездни хотели в Рим. Този град вече може да предостави повече на своите посетители.

Успехът на фестивала, който го отличава от другите филмови фестивали, може да се дължи на разнообразието на неговата програма, която включва както популярни, така и културни филми с участието на добре известни актьори в световен мащаб, както и такива, направени от изгряващи художници. И фестивалът несъмнено привлича не само онези, които са страстни по седмото изкуство, но и други, които не са често свързани с филмови фестивали и могат да изберат да посетят Рим за цели, които не са свързани с гледане на филми.

Филмите, показани по време на филмовия фестивал в Рим, традиционно са разделени в различни категории: в допълнение към официалната селекция, която включва филми, състезаващи се за наградите “Марк Аурелио” (най-добър филм, най-добър актьор, най-добра актриса, сребърна награда на журито “Марк Аурелио”) , очароват и рубриката „L’altro cinema – Extra“, тази година включваща ретроспектива, посветена на Мерил Стрийп, великата американска актриса, която ни зарадва и трогна с блясъка си в няколко филма.

Актуализиран график на Международния филмов фестивал в Торонто за 2010 г

Секцията „Alice nella città“, която включва 12 филма за деца и деца, може да се разглежда като малък фестивал в рамките на фестивала, където начинаещите филмови фенове няма да бъдат пасивни зрители, а вместо това ще играят активна роля и ще връчват награди на най-добрите значими произведения. И накрая, районът „Occhio sul mundo“ ще предостави на посетителите, които обикновено избират достъпни квартири, възможността да се справят с някои важни съвременни проблеми. Околната среда ще бъде основната тема тази година, с особен акцент върху изменението на климата.

По време на Фестивала ще се проведат множество специални събития, които допълнително да разнообразят и обогатят програмата. Тези събития варират от концерта на Avion Travel, който ще отдаде почит на Нино Рота 30 години след смъртта му, като изпълни 14 песни от някои от най-добрите му филмови партитури, до няколко дебата, изложби (включително такива за Серджо Леоне, Антонио Лигабуе, и “Cape Farewell: Art and Climate Change”) и концерти.

Най-старият и най-престижен филмов фестивал в света е Международният филмов фестивал във Венеция. Фестивалът е организиран за първи път през 1932 г. от граф Джузепе Волпи ди Мисурата, който е президент на Биеналето, заедно със скулптора Антонио Мараини и Лучано Де Фео. Той бързо набира популярност и започва да се провежда ежегодно от 1935 г. Филмовият фестивал във Венеция вече е престижно събитие, което ежегодно прожектира няколко филма от най-висок калибър. Той също така води някои от най-известните режисьори и актьори на нашето време в Лидо ди Венеция, за да минат по червения килим, продължавайки дългогодишната традиция на фестивала да обогатява висококалибърната си артистична програма с нотка блясък.

Categories

Trending posts