Select Page

Фестивал на италианското кино в София

Фестивал на италианското кино в София

За втора година в София се провежда Фестивалът на италианското кино в рамките на ежегодния „Италиански фестивал в България”. Събитието се организира от Италианската търговска камара в България, а тази година е представена област Пулия, която е една от най-живописните и богати на традиции италиански области. Фестивалът представя постиженията на регионално ниво в областта на еногастрономията и туризма, които са известни в цял свят, но акцентът е върху филмовата индустрия на областта, в която е най-голямото в момента филмово студио на Италия. За десет години филмопроизводството там е претърпяло необикновен възход поради успешната работа на местните власти: Създадена е Филмова комисия в областта и „Фонд кино“ с бюджет 5 млн. евро, както и фонд за подпомагане на младите режисьори на стойност 1,5 млн. евро. И двата фонда са в допълнение към други източници за финансиране на филмовата индустрия в областта. В резултат за всяко инвестирано евро възвращаемостта е над 10 пъти.

Събитието се провежда под патронажа на Посолството на Италия в България, Министерство на културата на Република България, Столична община в качеството си на „Тврочески град на киното“ на ЮНЕСКО, и Област Пулия, както и в сътрудничество с Асесориата на Област Пулия, служба „Туризъм и културна индустрия”, фондация „Apulia Film Commission“, агенция „Puglia Promozione“, Национален дворец на културата, Национален филмов център и в партньорство с „Ню Бояна Филм“.

В рамките на Филмовия фестивал ще бъдат представени осем филма, повечето от които са носители на едни от най-престижните кинематографични награди в Италия: Nastri D’Argento, David di Donatello, Ciak d’Oro. Програмата на Фестивала може да бъде видяна ТУК

София творчески град на киното на Юнеско

На 1.12.2014 г. София се присъедини към мрежата от творчески градове на ЮНЕСКО и бе удостоена с титлата "Град на киното". Сертификатът беше връчен от Генералният директор на международната организация г-жа Ирина Бокова на Кмета на София г-жа Йорданка Фандъкова.

АРХИВ

Прочети още

ЛЮБОПИТНО

Сайтът се финансира от програма "Култура" на Столична община