Select Page

Дни на фестивала с посланието „Sending a message of love”

Дни на фестивала с посланието „Sending a message of love”

Четиринадесетото издание на „В ДВОРЕЦА“ – най-големият международен фестивал за късометражно кино на Балканите, което стартира в края на миналата година в София, продължава с фестивалните прояви и в други градове на България. След София – 01 – 06.12.2016 г. в НДК, следва Велико Търново (30.04 – 07.05.2017 г.), където се провежда уникалния по рода си младежки уъркшоп CINE Super 8. Във Велико Търново кипи процес по подготовката и заснемането на нови филми за града…на кино лента. Пет екипа работят активно по производството на късометражни филми, използвайки класическа аналогова технология. След това участниците в инициативата – младежи от Велико Търново, заедно с техни връстници от Испания, Португалия, Италия, Гърция, Словакия и Македония, под ръководството на преподаватели от НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“, промиват заснетите ролки в специално изградената за целта подвижна лаборатория.

Във Варна фестивалът ще се проведе от 28.05. до 04.06.2017 г. Големият финал на „В ДВОРЕЦА“ е в Балчик – 24.06. – 01.07.2017 г. Освен прожекции на селектираните филми в националната и международна състезателна програма, организаторите са предвидили и други филмови инициативи, включително  48-часово филмово предизвикателство и младежки филмови ателиета.  Състезателна програма е в четири жанра – игрален, документален, анимационен и експериментален. В Балчик ще има фокусни програми, срещи с авторите на филмите, рitching сесии, пазар на филмовите индустрии, филмов форум „от деца за деца“, паралелни музикални събития.

Едновременно с това стартира подготовката на поредното 15-то издание на фестивала.

Международният фестивал за късометражно кино „В двореца“  се организира от Фондация “Формат СФФ” и НЧ “Вещина”, в партньорство и с подкрепата на Министерство на културата, Министерство на младежта и спорта, Столична община, Район “Лозенец”, Община Велико Търново, Община Варна, Община Балчик, Национален филмов център, Център за развитие на човешките ресурси и програмата Еразъм + на Европейската комисия, Национален дворец на културата, Държавен културен институт – Културен център “Двореца”, Софийски университет “Св. Климент Охридски”, Фестивален конгресен център – Варна, НЧ “Надежда – 1869”, Италиански културен институт, Италианско посолство, Институт “Сервантес”, Испанско посолство, Културен и езиков център „Камойнш“ към Португалско посолство, София и др.

Повече за фестивала ТУК 

София творчески град на киното на Юнеско

На 1.12.2014 г. София се присъедини към мрежата от творчески градове на ЮНЕСКО и бе удостоена с титлата "Град на киното". Сертификатът беше връчен от Генералният директор на международната организация г-жа Ирина Бокова на Кмета на София г-жа Йорданка Фандъкова.

АРХИВ

Прочети още

ЛЮБОПИТНО

Сайтът се финансира от програма "Култура" на Столична община