Select Page

Българско присъствие в официалната селекция на „Кан 2017“

Българско присъствие в официалната селекция на „Кан 2017“

Режисьорът Стефан Командарев е с номинация в категорията „Особен поглед“ („Un Certain Regard“) на международния кинофестивал в Кан тази година. Филмът „Посоки, за който е номиниран, е драматична история за съвременния живот в големия град. Той е четвъртият игрален филм на режисьора след „Пансион за кучета“(2000), „Светът е голям и спасение дебне отвсякъде”(2008) и „Съдилището“ (2014). Стефан Командарев е снимал и документално кино – „Хляб над оградата” (2002), „Азбука на надеждата” (2004), “Градът на жените баданте” (2009), „Доброволци” (2012) и др. Освен признанието на публиката, режисьорът е спечелил през годините многобройни награди от национални и международни кинофестивали, включително участие в краткия списък за наградата „Оскар“ за чуждестранен филм на Американската филмова академия.

Другата номинация в Кан с българско участие в същата категория – „Особен поглед“ („Un Certain Regard“) е филмът „Уестърн“ на Германия, Австрия и България  с копродуцент от българска страна „Братя Чучкови“.    

София творчески град на киното на Юнеско

На 1.12.2014 г. София се присъедини към мрежата от творчески градове на ЮНЕСКО и бе удостоена с титлата "Град на киното". Сертификатът беше връчен от Генералният директор на международната организация г-жа Ирина Бокова на Кмета на София г-жа Йорданка Фандъкова.

АРХИВ

Прочети още

ЛЮБОПИТНО

Сайтът се финансира от програма "Култура" на Столична община