Select Page

 “Целият свят е … кино”

 “Целият свят е … кино”

За своята книга Елица Матеева споделя, че е родена в труден период за нея и писането й се е случвало като съкровен акт на спасение. Аналитичните й текстове върху творчеството на съвременните режисьори Уди Алън, Вим Вендерс, Братя Тавиани, Ксавие Долан, Иглика Трифонова, Ивайло Христов и др. са преминали през болка, самота и смирение и поради това са разбираеми и вълнуващи, въпреки различните култури, които отразяват. Посланието към нейните читатели е: „Не забравяй, че когато си сам, можеш да споделиш своята самота с други, достатъчно е да си закупиш билет, да не шумиш с пуканки в салона и да притаиш дъх. В тъмното започва другата приказка за нашия възможен живот!“

Елица Матеева е родена във Варна. Учи „Театрознание“ в НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“ и специализира „Режисура за драматичен театър”. Дебютът й като режисьор на професионална сцена е в Драматичен театър „Сава Огнянов” – Русе с пиесата “Криза в Рая” от Милена Фучеджиева. Реализирала е три проекта: театрален спектакъл по романа на Ф.Бегбеде „Любовта трае три години” със заглавието „Sos, любов!“;  авторска книга с критика, интервюта и пиеси „Между театъра и киното” и  интердисциплинарния творчески проект „5 и 1|2 скандинавски визии за култура”, посветен на съвременната скандинавска култура. Пише за различни медии и е автор и водещ на кинолектории.

София творчески град на киното на Юнеско

На 1.12.2014 г. София се присъедини към мрежата от творчески градове на ЮНЕСКО и бе удостоена с титлата "Град на киното". Сертификатът беше връчен от Генералният директор на международната организация г-жа Ирина Бокова на Кмета на София г-жа Йорданка Фандъкова.

АРХИВ

Прочети още

ЛЮБОПИТНО

Сайтът се финансира от програма "Култура" на Столична община