Select Page

Владимир Койлазов и „Chaos Group“ – с ОСКАР за „Наука и инженерство“ в киноизкуството

Владимир Койлазов и „Chaos Group“ – с ОСКАР за „Наука и инженерство“ в киноизкуството

Американската киноакадемия публикува официално съобщение  за наградените в област „Наука и технически постижения“, които ще получат своите призове на 11 фефруари 2017 г. – две седмици преди големите „Оскари”. Българският програмист Владимир Койлазов (38 г.) е ще бъде отличен с ОСКАР за „оригиналната идея, дизайн и реализация и приноса на V-Ray за навлизането и усъвършенстването на 3D визуализациите в киното“. Технологичните ОСКАРИ  се присъждат за цялостен принос в развитието на киното. Владимир Койлазов е съдружник в софтуерната компания „Chaos Group“ с друг българин – Петър Митев. Дружеството има офиси в София, Лос Анжелис, Токио и Сеул. Двамата създават първата версия на V-Ray през 2002 г., като различни версии на софтуера са използвани по-късно при заснемането на „Игра на тронове”, „300: Възходът на една империя”, „Господарка на злото”, „Дедпул” и много други. Това е най-известният софтуер за компютърна графика в света и е приложим както в киното и телевизията, така и в други области – архитектура, медицина и др.

YouTube презентации на „Chaos Group“ ТУК https://www.youtube.com/watch?v=xqB9KJsbIlU   ;   https://www.youtube.com/watch?v=-6tS4bXo96M

София творчески град на киното на Юнеско

На 1.12.2014 г. София се присъедини към мрежата от творчески градове на ЮНЕСКО и бе удостоена с титлата "Град на киното". Сертификатът беше връчен от Генералният директор на международната организация г-жа Ирина Бокова на Кмета на София г-жа Йорданка Фандъкова.

АРХИВ

Прочети още

ЛЮБОПИТНО

Сайтът се финансира от програма "Култура" на Столична община