Select Page

Литературата като „машина за търсене на отговори“

Литературата като „машина за търсене на отговори“

Писателят Илия Троянов, по чиято книга „Светът е голям и спасение дебне отвсякъде“  Стефан Командарев направи едноименния филм, издаде нова книга – „Власт и съпротива“.  Защо точно той, успелият на запад българин, който е напуснал родината си едва шестгодишен и нарича себе си „гражданин на света“, се рови дълго в тази българска рана? Отговорът му е: „Фактът, че няма и десет български автори, които пишат на тази тема, ме накара да почувствам отговорност да пиша и да събирам материали“. Романът проследява с историческа достоверност както събитията по време на тоталитаризма, така и агонията на лъже-прехода.    Докато е работел над него, писателят се е чувствал като в блато – „излизал“ е няколко пъти от ръкописа и силно не му се е искало да се връща отново. Двадесет години е преглеждал съдържанието на документите от ДС, чийто стил нарича „езиков геноцид, преплетен с фиктивно съдържание“. Големият проблем според него е, че дълго време хората не са имали достъп до документите и по-голямата част от онези, които знаят истината, са си отишли. Скоро всички преживели онези времена няма да ги има и новите поколения ще приемат архивите на тоталитарната власт за реалност.

„Власт и съпротива“ се чете с еднакъв интерес в много страни по света, номиниран е за един от най-добрите немскоезични романи за 2015 г.

София творчески град на киното на Юнеско

На 1.12.2014 г. София се присъедини към мрежата от творчески градове на ЮНЕСКО и бе удостоена с титлата "Град на киното". Сертификатът беше връчен от Генералният директор на международната организация г-жа Ирина Бокова на Кмета на София г-жа Йорданка Фандъкова.

АРХИВ

Прочети още

ЛЮБОПИТНО

Сайтът се финансира от програма "Култура" на Столична община