Select Page

Нови факти от историята на киното в София

Нови факти от историята на киното в София

Българският изследовател и задълбочен познавач на родното кино д-р Петър Кърджилов издаде своята поредна книга „Озарения в полите на Витоша. Летопис на ранното кино в София (1896–1915)”. Книгата проследява двадесетгодишен период от началото на първата кинопрожекция в столичния град (м. декември 1896 г.) до включването на страната ни в Първата световна война (м. октомври 1915 г.). Много от историческите факти се публикуват за първи път. Отпечатването на този сериозен изследователски труд стана възможно с финансовата подкрепа на програма „Култура“ на Столична община и е посветен на друг виден изследовател на филмовата ни история – проф. Александър Янакиев (1955–2015 г.), който бе и рецензент на изданието.

Книгата може да бъде закупена в книжарницата в сградата на БАН (София, ул. „15 ноември” № 1, тел. 02 9879786), както и ТУК

София творчески град на киното на Юнеско

На 1.12.2014 г. София се присъедини към мрежата от творчески градове на ЮНЕСКО и бе удостоена с титлата "Град на киното". Сертификатът беше връчен от Генералният директор на международната организация г-жа Ирина Бокова на Кмета на София г-жа Йорданка Фандъкова.

АРХИВ

Прочети още

ЛЮБОПИТНО

Сайтът се финансира от програма "Култура" на Столична община