Select Page

Сдружение „Позор“ – с ново издание на „Северно сияние“

Сдружение „Позор“ – с ново издание на „Северно сияние“

От 7 до 15 декември софийските киномани ще се срещнат с премиерните заглавия на скандинавски режисьори в 8-то издание на кино-фестивала „Северно сияние“.  Стартът на програмата  ще е в  Дома на киното с филма „Завръщане у дома“ на финландския режисьор Мика Каурисмаки. 14 филма ще бъдат прожектирани в Дома на киното, Културен център G 8 и Евро синема. Сред тях са: „Ние сме най-добрите“ на Лукас Мудисон, удостоен с Голямата награда от фестивала в Токио; „Безшумно сърце“ на Биле Аугуст, отличен със „Сребърна раковина” в Сан Себастиан; „Втори шанс“ на Сузане Биер с награда за най-добра актриса на Мария Боневи от фестивала в Абу Даби; „2 нощи до сутринта” на Мико Купаринен с награди за най-добър филм от фестивала във Валядолид и награда за режисура в Монреал, както и две екранизации – „Глад“ и „Телеграфистът“ по Кнут Хамсун и биографичния филм „Хамсун“ на Ян Троел с участието на Макс фон Сюдов в главната роля. В съпътстващата програма на фестивала е предвидена вечер, посветена на Астрид Линдгрен с прожекция на филма „Астрид“.  На 13-ти декември в Дома на киното Елица Матеева, кинокритик, ще представи своята книга „Целият свят е… кино!“ – рецензии, посветени на съвременното световно и българско кино.

„Северно сияние” се организира от сдружение „Позор“ със съдействието на   Посолствата в София на Финландия и Кралство Дания, Консулството на Кралство Швеция и Посолството на Кралство Норвегия в Букурещ.

Повече информация: ТУК

София творчески град на киното на Юнеско

На 1.12.2014 г. София се присъедини към мрежата от творчески градове на ЮНЕСКО и бе удостоена с титлата "Град на киното". Сертификатът беше връчен от Генералният директор на международната организация г-жа Ирина Бокова на Кмета на София г-жа Йорданка Фандъкова.

АРХИВ

Прочети още

ЛЮБОПИТНО

Сайтът се финансира от програма "Култура" на Столична община