Select Page

КИНОМАНИЯ 2016 – „Вярвай в киното“

КИНОМАНИЯ 2016 – „Вярвай в киното“

Тази година един от любимите кинофестивали на София стартира своето 30-то юбилейно издание с българския филм „Слава“. Официалното откриване е на 17 ноември и ще продължи до 1 декември, но организаторите са предвидили „подгряваща“ програма, която стартира на 7 ноември с вечните ленти на Бертолучи и Тарковски.

И тази година програмата на „КИНОМАНИЯ 2016“ включва стойностни филми от световното кино, излезли през последните две години и наградени с престижни отличия от фестивалите в Берлин, Кан и Венеция.  Над 80-те филма, които ще покаже юбилейното издание на КИНОМАНИЯ 2016, са селектирани в специални филмови сесии – детско кино, Фестивал на френския филм, ленти, посветени на музиката и велики музиканти, хитови продукции, златни класики и др. Организаторите на този любим филмов празник издигат реален ХРАМ НА КИНОТО в сърцето на София пред сградата на НДК. Атмосферата в храма също е кинопоклонническа – седалките наподобяват църковни пейки, а на мястото на олтара на голям бял екран се прожектират кратките промо видеа на филмите и рекламните клипове на юбилейното 30-о издание.  Имена от световното кино са изрисувани като светци, а  кинопоклонниците могат да си закупят и артикули в стилистиката на тазгодишния форум.

Повече информация: ТУК 

София творчески град на киното на Юнеско

На 1.12.2014 г. София се присъедини към мрежата от творчески градове на ЮНЕСКО и бе удостоена с титлата "Град на киното". Сертификатът беше връчен от Генералният директор на международната организация г-жа Ирина Бокова на Кмета на София г-жа Йорданка Фандъкова.

АРХИВ

Прочети още

ЛЮБОПИТНО

Сайтът се финансира от програма "Култура" на Столична община