Select Page

„Ранно пиле“ – с 12-то поредно издание в София

„Ранно пиле“ – с 12-то поредно издание в София

Тази година международният студентски филмов фестивал „Ранно пиле“ ще се проведе от 1-ви до 6-ти ноември. 143 игрални, документални и анимационни филми от 42 страни са включени в състезателната програма. Комисията ги е избрала сред повече от 1330 филма, изпратени за конкурсната програма от над 90 страни. По традиция председател на журито е студентът, спечелил Голямата награда „Ранно пиле“ на фестивала от предишната година и тази година това е Ана Мария Команеску от Румъния – нейният филм „В къщата“ беше отличен с „Ранно пиле“ 2015.

Извън състезателната програма ще бъдат представени 19 експериментални филма и специална селекция от късометражни филми на студенти от Академията по изкуствата в Белград, Сърбия. Под надслов „Ранно пиле в полет“ зрителите ще видят дипломни филми и пълнометражни дебюти на български режисьори, чийто успешен творчески път към международните фестивали започва с „Ранно пиле“. Фестивалът включва и образователен модул, който осигурява възможност за допълнително обучение в майсторски класове и уъркшопи.

Повече информация ТУК

София творчески град на киното на Юнеско

На 1.12.2014 г. София се присъедини към мрежата от творчески градове на ЮНЕСКО и бе удостоена с титлата "Град на киното". Сертификатът беше връчен от Генералният директор на международната организация г-жа Ирина Бокова на Кмета на София г-жа Йорданка Фандъкова.

АРХИВ

Прочети още

ЛЮБОПИТНО

Сайтът се финансира от програма "Култура" на Столична община