Select Page

Годишни награди на Българската филмова академия 2016

Годишни награди на Българската филмова академия 2016

С „Да живее българското кино“ беше закрита церемонията по раздаването на отличията за 2016-та година на Българската филмова академия. В бившия киносалон „Роял“, днес театър „Българска армия“, декорът наподобяваше кораб. „Не е Титаник“ – коментира водещият Красимир Ранков, „защото корабът на българското кино смело пори вълните с 58 филмови премиери само за 2015 г.“ Това са 14 пълнометражни, 11 късометражни и 1 телевизионен игрални филми, 23 документални и 9 анимационни. Приблизително всяка седмица от различни краища на света идват новини за наградени български филми.

Друг е въпросът стига ли до българския зрител съвременното ни кинотворчество и колко от игралните, документалните и анимационни филми намират своята публика в киносалоните. На този въпрос, както и на най-болният проблем – финансирането на българското кино, ще се търсят отговори в предстоящи дискусии. Но в празничния ден Българската филмова академия обяви своите награди: филмът „Каръци“ на режисьора Ивайло Христов беше отличен с 6 статуетки – за най-добър филм, сценарий, звукорежисьор и монтаж, както и в двете мъжки актьорски категории. Иглика Трифонова взе наградата за режисьор на пълнометражен игрален филм за „Прокурорът, защитникът, бащата и неговия син“. Младият актьор Ованес Торосян получи две награди – за главна мъжка роля в „Каръци“ и за поддържаща роля в „Прокурорът, защитникът, бащата и неговият син”. За операторско майсторство бяха отличени Рали Ралчев и Емил Топузов, за главна женска роля -Моника Найденова с дебют във филма „Жажда“ и Светла Цоцоркова за режисьорски дебют в същия филм. Проф. Александър Грозев грабна два приза – за сценарий на документален филм и за пореден том на изследователския си труд „Киното в България“. Актьорът Георги Стоянов получи голямата награда за цялостен принос към българското кино. Повече за наградите ТУК

София творчески град на киното на Юнеско

На 1.12.2014 г. София се присъедини към мрежата от творчески градове на ЮНЕСКО и бе удостоена с титлата "Град на киното". Сертификатът беше връчен от Генералният директор на международната организация г-жа Ирина Бокова на Кмета на София г-жа Йорданка Фандъкова.

АРХИВ

Прочети още

ЛЮБОПИТНО

Сайтът се финансира от програма "Култура" на Столична община