Select Page

Кино в длан

Кино в длан

Кино в длан – фестивал за филми, заснети с мобилни устройства, на гости на Дома на киното в София

Александър Донев – един от инициаторите и член на журито на фестивала: „За всички нас като организатори и жури този фестивал беше истински успех. Той беше предизвикателство, защото е първи по рода си, но и истинско удоволствие от откритията, от срещата със смелостта и оригиналността на участниците. И най-вече – с надеждата, че въпреки проблемите и най-различни неблагополучия, въпреки сивото ежедневие желанието за творчество, за себеизразяване със средствата на изкуството не е изчезнало. И че то е способно да дава толкова вълнуващи плодове. За участие във фестивала „Кино в длан“ бяха изпратени близо 120 заглавия, като общо в тяхното създаване творчески са били ангажирани вероятно повече от 500 човека. Това е изключително важно доказателство за големия потенциал за филмово творчество, койот сякаш остава незабелязан. От друга страна силно впечатление прави фактът, че един толкова иновативен фестивал както в творчески, така и в технологичен план, беше организиран от едно съвременно читалище – „Добри Войников – 1956“ от град Шумен.

Подобен факт доказва жизнеността и големия съвременен смисъл на читалището като институция, а именно: материализиране на връзката между модерните технологии и стремежът към независимо творчество“.

София творчески град на киното на Юнеско

На 1.12.2014 г. София се присъедини към мрежата от творчески градове на ЮНЕСКО и бе удостоена с титлата "Град на киното". Сертификатът беше връчен от Генералният директор на международната организация г-жа Ирина Бокова на Кмета на София г-жа Йорданка Фандъкова.

АРХИВ

Прочети още

ЛЮБОПИТНО

Сайтът се финансира от програма "Култура" на Столична община