Select Page

София филм фест за 20-ти път

София филм фест за 20-ти път

СОФИЯ ФИЛМ ФЕСТ – за двадесети път пред публиката на София

Юбилейното издание на най-големия български филмов фестивал се открива на10 март 2016 г. в зала 1 на НДК с филма „Прокурорът, защитникът, бащата и неговият син” на режисьорката Иглика Трифонова. Филмът стартира като проект от „София Мийтингс”, а сценарият спечели наградата „ScriptEast“ на името на легендарния полски кинорежисьор Кшищоф Кешловски в рамките на кинофестивала в Кан през 2011 г. Световната премиера на филма беше през месец ноември 2015 г. в конкурсната програма на международния фестивал „Black Nights” в Талин. В основата на филма е действителен случай от войната в бивша Югославия и последвалия я Международен трибунал в Хага, който би трябвало да издаде справедливи присъди за извършените военновременни престъпления.

„Това е история за малкия човек в центъра на мащабните политически събития и водовъртежи, а също така и за трудния и мъчителен път на Балканите към Запада” – казва Иглика Трифонова за своя филм, който е копродукция на България, Холандия и Швеция.

Ще продължаваме да публикуваме актуална информация за предстоящия София Филм Фест 2016.

София творчески град на киното на Юнеско

На 1.12.2014 г. София се присъедини към мрежата от творчески градове на ЮНЕСКО и бе удостоена с титлата "Град на киното". Сертификатът беше връчен от Генералният директор на международната организация г-жа Ирина Бокова на Кмета на София г-жа Йорданка Фандъкова.

АРХИВ

Прочети още

ЛЮБОПИТНО

Сайтът се финансира от програма "Култура" на Столична община