Select Page

На кино в „Двореца“

На кино в „Двореца“

В годината на 100-годишния юбилей от премиерата на първия български игрален филм „Българан е галант“, София беше удостоена с титлата на ЮНЕСКО „Световен град на киното“. Това заслужено признание е за творците от различни поколения, които създават българската филмова история, за техните почитатели и последователи, както и за хората в публичните и в неправителствените организации, които милеят за българското кино и го подкрепят. На кино „В ДВОРЕЦА“ За първи път в София стартира най-големият български фестивал за късометражно кино „В двореца“. Предишните 12 издания се провеждаха в Двореца в Балчик, а домакин на тазгодишното 13-то издание е софийският Национален дворец на културата (НДК). Тази година авторите на над 4000 филма заявиха участие, от които до конкурсната програма бяха допуснати 104 от следните държави (включително в ко-продукциите): България – 22 заглавия, Германия – 15, Великобритания – 10, Полша – 7, Белгия – 7, Франция – 7, Португалия – 5, САЩ – 5, Италия – 3, Швейцария – 3, Канада – 3, Испания – 3, Хърватска – 2, Ирландия – 2, Гърция – 2, Холандия – 2, Норвегия – 2, Дания, Палестина, Бразилия, Мексико, Румъния, Естония, Швеция, Босна и Херцеговина, Русия, Унгария, Колумбия, Китай, Аржентина, Индия, Австралия, Израел и Буркина Фасо – 1. За професионалисти се провежда филмов пазар с участието на организаторите на подобни фестивали в Европа, както и с представители на фирми и институции, които финансират или разпространяват филмови проекти в Европа и света.

„В ДВОРЕЦА” се организира с подкрепата на Столична Община, Министерство на културата, Национален филмов център, Национален дворец на културата и Софийския университет “Св. Климент Охридски”.

София творчески град на киното на Юнеско

На 1.12.2014 г. София се присъедини към мрежата от творчески градове на ЮНЕСКО и бе удостоена с титлата "Град на киното". Сертификатът беше връчен от Генералният директор на международната организация г-жа Ирина Бокова на Кмета на София г-жа Йорданка Фандъкова.

АРХИВ

Прочети още

ЛЮБОПИТНО

Сайтът се финансира от програма "Култура" на Столична община