Select Page

„Каръци“ открива КИНОМАНИЯ 2015

„Каръци“ открива КИНОМАНИЯ 2015

„Каръци“ на Ивайло Христов открива КИНОМАНИЯ 2015

Тази година е ХХІХ-то издание на КИНОМАНИЯ – едно от най-големите ежегодни кино-събития на НДК, което ще продължи от 12 до 29 ноември. Българското игрално кино ще бъде представено с четири премиери: „Аз съм ти“ на режисьора Петър Попзлатев, „Докато Ая спеше“ на Цветодар Марков, „Жената на моя живот“ на Антоний Дончев и „Каръци“ на Ивайло Христов. Достойно е представено и анимационното ни кино с прожекцията на „Пук“ на Анри Кулев по приказката на Валери Петров.

Двата български документални филма: “Катя Паскалева. Последната роля” на Ема Константинова, посветен на голямата българска актриса и филмът на Иван Георгиев-Гец и Радослав Илиев – “Усмивките на българските кинокомедии”, ще допълнят многообразната картина на съвременното българско кино. КИНОМАНИЯ 2015 ще покаже значими филми от световното кино, които не са показвани у нас досега, както и “златни класики” в памет на велики режисьори и звезди.

По традиция ще бъдат представени наградените ленти от тазгодишните световни фестивали в Берлин, Кан, Венеция и др. Седемте нови филма са: „Стив Джобс“ на Дани Бойл с Майкъл Фасбендър, „Rock the Kazbah: Добре дошли в Афганистан“ с Бил Мъри, Брус Уилис, Зоуи Дешанел и Кейт Хъдсън; ,„Въпрос на истина“ с Кейт Бланшет и Робърт Редфорд, „Рики и Флаш: Рокендрол майка“ с Мерил Стрийп и новият филм на Уди Алън„Почти нормален“ с Хоакин Финикс и Ема Стоун. Европейското кино е представено с: италианския „Младост“ на Паоло Сорентино с Майкъл Кейн, Харви Кайтел, Рейчъл Вайс, последните филми на братя Тавиани („Чудният Бокачо“), Жан-Жак Ано („Вълчият тотем“), Александър Сокуров („Франкофония”), Жюли Делпи („Лоло“) и много други.

Тази година с акцент е френското кино с участието на 9 филма. Прожекциите са в зала 1 на НДК и кино „Люмиер“, Дома на киното, Филмотечно кино „Одеон”, Културен център “G8”, Euro Cinema, Френския институт. Филми ще бъдат показани и в Пловдив и Варна.

София творчески град на киното на Юнеско

На 1.12.2014 г. София се присъедини към мрежата от творчески градове на ЮНЕСКО и бе удостоена с титлата "Град на киното". Сертификатът беше връчен от Генералният директор на международната организация г-жа Ирина Бокова на Кмета на София г-жа Йорданка Фандъкова.

АРХИВ

Прочети още

ЛЮБОПИТНО

Сайтът се финансира от програма "Култура" на Столична община