Select Page

Златна роза 2015

Златна роза 2015

Поредното, 33-то издание на фестивала за българско кино „Златна роза“ се провежда от 6 до 11 октомври във Варна. Тази година фестивалът преминава под знака на 100-годишнината на българското кино и ще бъде открит с документалния филм „Васил Гендов – мит или реалност“ на режисьора Илия Костов. Специални гости по случай юбилея са знакови за България кинотворци – актьорите Цветана Манева, Явор Милушев, Доротея Тончева, Ицко Финци, Никола Анастасов, Жоржета Чакърова, художникът Георги Тодоров – Жози, режисьорите Иван Ничев, Людмил Стайков, Радослав Спасов, Георги Стоянов и Киран Коларов.

Фестивалът има състезателен характер за пълнометражни (над 70 минути),телевизионни (над 50 мин.) и късометражни (не по дълги от 50 минути) български игрални филми, включително и международни копродукции, в които има българско творческо участие на позиция, за която се връчва някоя от официалните награди на журито. Тази година 13 пълнометражни и 17 късометражни филма ще се състезават за „Златна роза“, като повечето филми в състезателната програма са на млади режисьори и продуценти. Журито е съставено само от български киноексперти, но ще има и международно присъствие на фестивала – сред чуждестранните гости са Евгений Гусятински – селекционер за Източна Европа на фестивала в Ротердам, Кирил Разлогов – селекционер за фестивала в Москва, Дьорд Карпати – кинокритик, вицепрезидент на ФИПРЕССИ, Стефан Доброю – кинокритик и автор на сайта Cineuropa и сп. Le Film Francais, Дубравка Лакич – журналист и кинокритик от Сърбия, Йошико Минекава – кинокритик, специалист по българско кино от Япония, Филип Бергсон – журналист от Би Би Си. Всички наградени ще получат и юбилеен медал „100 години българско кино“. Фестивалната атмосфера ще бъде обогатена със съпътстваща програма, която включва изложба с плакати за емблематични български филми от Стефан Десподов, Огнян Фунев, Божидар Икономов, Божидар Йонов и други именити български художници, както и Кръгла маса на тема „100 години българско кино: стратегии, перспективи и възможни решения за следващите години“. Повече информация тук.

София творчески град на киното на Юнеско

На 1.12.2014 г. София се присъедини към мрежата от творчески градове на ЮНЕСКО и бе удостоена с титлата "Град на киното". Сертификатът беше връчен от Генералният директор на международната организация г-жа Ирина Бокова на Кмета на София г-жа Йорданка Фандъкова.

АРХИВ

Прочети още

ЛЮБОПИТНО

Сайтът се финансира от програма "Култура" на Столична община