Select Page

Фестивали

Фестивали

Фестивали и награди от фестивали за Българското кино, провеждани в София. Тук са представени 16 фестивала, които се организират, администрират и случват в столичния град.

 1. Световна филмова панорама КИНОМАНИЯ

  КИНОМАНИЯ стартира през 1987 г. като Световна кинопанорама. В програмата на всяко издание влизат премиерно едни от най-атрактивните и стойностни филми от световното кинопроизводство за предходните две години, които не са показвани на българския екран. Селекцията на филмите на КИНОМАНИЯ е изключително прецизна, като всяка година форматът се надгражда, за да стане още по-интересен за зрителите

 2. Международен СОФИЯ ФИЛМ ФЕСТ

  Тази година през март се състоя 19-тото издание на СОФИЯ ФИЛМ ФЕСТ – най-голямото кино събитие в София и България. Освен филмовите прожекции и конкурсната програма, фестивалът събира в столицата много значими кинотворци, звезди, журналисти и почитатели на киното. Организира се от „Арт Фест“ под патронажа на Столичната община, в партньорство с Министерство на културата, Националния филмов център и Националния дворец на културата, с подкрепата на програмите МЕДИА и МЕДИА Mundus на Европейската комисия, ЮНЕСКО – Регионалното бюро за наука и култура в Европа, национални и чуждестранни културни институти и спонсори

 3. Международен фестивал за независимо кино SO INDEPENDENT, София & Ню Йорк

  Мисията на фестивала за независимо кино SO INDEPENDENT е да създава и утвърждава културни контакти между България и Америка, да подпомага движението на творци и произведения на изкуството през Атлантика, да популяризира българската култура в САЩ и непознатата американска култура в България. Първото издание на фестивала е през 2010 г.

 4. Международен фестивал на ЕВРОПЕЙСКИТЕ КОПРОДУКЦИИ

  Фестивалът на Европейските кинопродукции се провежда в София през пролетта (май-юни) в категориите игрални и документални филми за голям екран. Участват нови европейски филми от последните две години, непоказвани досега в България, създадени в копродукция с поне една европейска държава. Организатор на фестивала е Националният филмов център (НФЦ).

 5. Международен фестивал на анимационния филм ЗЛАТЕН КУКЕР

  Началото е през 2010 г. в София с идеята да бъдат подкрепяни младите аниматори и студентите по анимация. Провежда се всяка пролет през месец май. На фестивала се срещат млади професионалисти от цял свят. Организира се от Българската асоциация на независимите художници аниматори БАНХА „Пройко Пройков“ (легендарен български аниматор) – неправителствена организация

 6. ГОРИЧКА филм фест

  Горичка Филм Фест е част от проекта „Агенти на промяна: платформа за информираност и реализация към по-устойчиво бъдеще“, който се финансира в рамките на Програмата за подкрепа на НПО в България по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2009-2014

 7. Международен фестивал на ЕТНОГРАФСКИЯ ФИЛМ

  МФЕФ стартира през есента на 2010 г. и представя различни проявления и елементи от култури по цялото земно кълбо. Тази година МФЕФ се организира от „Сдружение за културни инициативи“ в партньорство с катедра „Етнология” към СУ „Св. Климент Охридски” и „Академично етноложко сдружение“, с финансовата подкрепа на на Столична програма „Култура” на Столична община за 2015 г., Студентски съвет на СУ, Културен център на СУ и Регионален център за опазване на нематериалното културно наследство в Югоизточна Европа под егидата на ЮНЕСКО.

 8. София MENAR

  София MENAR запознава българската публика с културата и традициите на ислямския свят. Програмата на Sofia MENAR Film Festival представя най-доброто от игралното, документалното и късометражното кино на Близкия Изток и Северна Африка, като включва и специално подбрани тематични събития, свързани с държавите от този регион, както и с обичаите на етническите групи, които обитават земите им. Събитието се провежда всяка година през януари и тече паралелно в София и други големи български градове. Организира се от „Позор” и е най-мащабното подобно културно събитие за Балканите. Абревиатурата MENAR идва от наименованието, с което страните от този регион се определят като едно цяло – Middle East and North Africa Region. Менáр /منار, произнася се и манáр/ на арабски означава фар, светлинна кула, пътеводна светлина.

 9. СЕВЕРНО СИЯНИЕ

  Фестивалът „Северно сияние“ е фокусиран върху скандинавското и прибалтийско кино, което е малко познато в България. Провежда се през месец декември и досега фестивалът има пет издания

 10. РАННО ПИЛЕ

  Ранно пиле Международен фестивал за студенти по филмово изкуство, които желаят да представят проектите си пред свои колеги и световна публика, да споделят знанията и уменията си и да отправят предизвикателство пред света. Международният студентски филмов фестивал „Ранно пиле“ се организира от сдружение „Ранно пиле“ в партньорство и с подкрепата на фондация “Америка за България” и Jameson. През 2014 г. „Ранно пиле“ празнува своето десето юбилейно издание, на което бяха представени 122 студентски филма от 37 държави. Журито е международно и разпределя наградния фонд в десет категории

 11. BITING DOCS

  Sofia Biting Docs представя селекция от документални филми и се фокусира върху важни теми за обществото – нарушаване на човешките права, дискриминация на различните, интеграцията на малцинствата, проблемите с околната среда, както и всичко от документалното кино, което показва интересни истории и хора – филми, заснети с цел да информират и да провокират, да задават въпроси, които да се дискутират. Паралелно с филмовите прожекции, в рамките на фестивала се организират дебати и лекции. Провежда се в началото на месец октомври. Има вече две издания.

 12. Срещи на МЛАДОТО ЕВРОПЕЙСКО КИНО

  Срещи на младото европейско кино“ е нов, дебютен фестивал за България, който стартира през месец септември 2014 г. в София. В програмата му са включени както прожекции, така и майсторски класове и работни срещи на младите европейски кинотворци.

 13. СОФИЯ ПРАЙД филм фест

  София Прайд филм фест представя филми, обединени от темата за хомосексуалните хора и за начина, по който се отнасят няколко различни европейски общества към тях. Фестивалът, който се провежда през месец юни, е призив за толерантност към хората с различни убеждения, било то сексуални, политически, религиозни или други. Тази година е неговото осмо издание

 14. IN THE PALACE

  IN THE PALACE  е международен фестивал за късометражно кино, нови медии и дигитални изкуства.  Фестивалът представя съвременното късометражно филмово изкуство в България, Европа и света, като целта на организаторите е да създават и развиват благоприятна среда и платформа за изява както на млади филмови творци, така и на доказани професионалисти в тези творчески области. Основан през 2003 г., фестивалът прераства от състезателен форум за студентски филми в най-големият и престижен днес фестивал за късометражно кино в България и региона.

 15. Международен  филмов фестивал  за  наследство  ИДОЛИ

  Филмите, които участват във фестивала „Идоли“ са в категориите „Изкуство“, „Археология“ и „Традиции“ и представят, наред с българското културно наследство, и значими в областта световни образци, предоставени от чуждестранните културни институти, посолства, международни кинофестивали и независими автори. В програмата на фестивала се предвиждат и семинари по въпросите на културното наследство, включително и за детска аудитория. Фестивалът има вече осем издания в рамките на „Дни на наследството“ у нас.

 16. Международен филмов фестивал НОВА ВЪЛНА

  Фестивалът NEW WAVE се организира от департамент „Кино, реклама и шоубизнес“ на Нов български университет. Участниците във фестивала са от Балканския полуостров и Черноморския регион.

София творчески град на киното на Юнеско

На 1.12.2014 г. София се присъедини към мрежата от творчески градове на ЮНЕСКО и бе удостоена с титлата "Град на киното". Сертификатът беше връчен от Генералният директор на международната организация г-жа Ирина Бокова на Кмета на София г-жа Йорданка Фандъкова.

АРХИВ

Прочети още

ЛЮБОПИТНО

Сайтът се финансира от програма "Култура" на Столична община