Select Page

За София

За София

София е град с древна история, която е видима в многобройните културни и исторически паметници в централната част на града. През нейното хилядолетно съществуване тя е населявана от различни племена, които оставят белези за своя живот и бит в археологическите пластове под днешния столичен град. Тук традиционно живеят съвместно различни етноси – българи, турци, арменци, евреи, които са привнесли своя колорит в облика на града и религиозните им храмове са сред градските забележителности.

 

Днес бежанци от други близки и далечни държави променят облика на градските райони, в които създават своя нов дом. Населението на София традиционно е толерантно към новодошлите, приема екзотичните култури и свиква с аромата и вкуса на непознатите храни и напитки.

Една от най-древните столици в Европа, но значително по-малка в сравнение с другите европейски космополиси, София има своя специфична атмосфера, в която странното съчетание на европейското и ориенталското създава уникална магия, която пленява завинаги.

Началото

София има дългогодишна традиция в областта на киното. Кинопрофесионалистите, които живеят тук, имат не само национален, но и международен опит в създаването на филми и доказателство за това са многобройните награди за филмово изкуство, спечелени през годините. Както те, така и културната инфраструктура на града и неговата стратегия за дългосрочно развитие в областта на културата и в частност – на киното, са необоримите аргументи, които спечелиха за София титлата Град на киното на ЮНЕСКО. Историческите паметници от различни епохи оказват влияние върху творческата атмосфера на града, която вдъхновява много млади хора да изберат професия в областта на изкуствата. Синергията между история и съвременност е уникалния принос на София към мрежата на творческите градове на ЮНЕСКО.

Историята на българското кино започва в София. Прожекцията на първия български филм се е състояла тук преди 100 години.

Първите български киносалоните са отворили врати в София, а най-големите филмови студиа на Балканите са построени в околностите на града през 60-те години на 20 век.

Всяка година София е домакин на международно известни филмови фестивали и филмови събития. Националната академия за филмово изкуство и Националната филмотека в София са членове на престижни международни институции – CILECT и FIAF. Но най-важното е, че филмовата индустрия е разпозната като един от стратегическите фактори за устойчиво развитие на града.

Титлата на Юнеско

Въпреки че София отдавна е град на киното за България, титлата на ЮНЕСКО ще даде възможност за придобиване на полезен опит от другите страни, които са част от мрежата. Тази важна инициатива за международно сътрудничество между градовете допълнително ще насърчи българските творци и мениджъри, които работят в областта на киното, да развият стратегически планове за бъдещето, включително и за развитието на филмовата инфраструктура в съответствие с новите технологии.

Обменът на идеи и ресурси ще подпомогне процесите на развитие и ще създаде нови възможности за съвместни проекти и инициативи за плодотворното сътрудничество между градовете.

Бъдещето

Ставайки част от мрежата на ЮНЕСКО, София ще популяризира българското кино и неговите създатели по целия свят, както и ще създаде възможности за младото поколение да бъде по-добре информирано, да контактува с големите имена в света от областта на киното и, защо не, да участва с тях в разработването и изпълнението на съвместни творчески проекти.

София творчески град на киното на Юнеско

На 1.12.2014 г. София се присъедини към мрежата от творчески градове на ЮНЕСКО и бе удостоена с титлата "Град на киното". Сертификатът беше връчен от Генералният директор на международната организация г-жа Ирина Бокова на Кмета на София г-жа Йорданка Фандъкова.

АРХИВ

Прочети още

ЛЮБОПИТНО

Сайтът се финансира от програма "Култура" на Столична община