Select Page

Хората зад кадър

Различни поколения кинотворци са допринесли за днешния успешен ход на българското кино. Размислите им „зад камера“ са не само критична и справедлива оценка, но и обяснение в любов към киноизкуството 

Интервю с г-н Грозев за историята на киното в София, неговите изследвания, публикации и гледна точка за тенденциите

Александър Грозев

Повече от 40 години проучва историята на българското и световното кино и публикува в много статии и книги изследователските си находки и прозрения. Някои от тях са: „Посланици в тенекиени кутии“ (1972), „Българският филм и критиката“(1974), „Киното в България“ – I част (1897-1956) (2011), II част (2015). Преподава в НАТФИЗ и други български университети, чел е лекции в Германия, Русия, Полша, Украйна, САЩ. Участва като член и председател в журита на български и международни кинофестивали, един от създателите е на ежегодния филмов фестивал „Любовта е лудост“. Представлявал е България в програмите „Медиа“ и „Медиа плюс“ на Европейската комисия.

Интервю с Деян за София, интересните локации и още нещо…

Деян Барарев

Роден е в София на 29 юни 1987 г. Учи кинорежисура в Нов български университет. Режисьор и сценарист е на два филма – „Значителните Други“ (2012 г.) и „Ботев е идиот“ (2012 г.). Съ-сценарист е на „Виктор“ (2011 г.) и „Закуска: винаги на време“. Носител е на наградата на фондация „Стоян Камбарев“ и други отличия от фестивали за късометражно кино в Румъния и Босна и Херцеговина. Победител е в националния конкурс на 11-ия Международен фестивал за късометражно кино „В Двореца” (2013 г.), където бе отличен и със специалната награда Euroshorts Special Mention, която му осигурява прожекция в рамките на девет европейски фестивали за късометражно кино.

София творчески град на киното на Юнеско

На 1.12.2014 г. София се присъедини към мрежата от творчески градове на ЮНЕСКО и бе удостоена с титлата "Град на киното". Сертификатът беше връчен от Генералният директор на международната организация г-жа Ирина Бокова на Кмета на София г-жа Йорданка Фандъкова.

АРХИВ

Прочети още

ЛЮБОПИТНО

Сайтът се финансира от програма "Култура" на Столична община